28. lip 2013.

Preciznost i detalji kod minijatura od polimerne gline

Smatram da je preciznost i posvečenost detaljima individualna stvar. Ne mora značiti da ono što izgleda precizno u mom radu da je to i savršeno. Svi smo mi različiti i trebamo njegovati i usavršavati svoj stil. Postoje mnogi umjetnici minijature koji su mnogo precizniji i detaljniji od mene. Njihove minijature su realističnije u odnosu na moje ali oni u kreiranju minijatura imaju mnogo više staža, posjećenih radionica, materijala "na dohvat ruke" i stečenog iskustva. Također poznajem i minijaturiste koji imaju dosta 'nepravilne' kreacije ali svaka od njih opet ima svoju draž i originalnost. Za razliku od svih njih ja sam na početku, još uvijek upoznajem materijal i njegove mogućnosti bez ikakvog iskustva sa radionica i direktnim kontaktom sa velikanima minijatura od kojih se sigurno može mnogo toga naučiti.

Da bi se postigla određena preciznost i savršenost detalja kojoj težite potrebna je jaka volja, ljubav, strpljenje, pažnja, koncentracija i greške! Bitno je svim srcem voliti ono što radite! Ja uživam u svakom mogućem trenutku pa čak i kad sam ljuta jer mi nešto ne ide kako sam zamislila. Sve to ima nešto svoje. Nikad nisam rekla da mi je mrsko šmirglati ili da ne volim lakiranje i sl. Ako tvrdite da volite ono što radite onda uživate u apsolutno svakom momentu i koraku koji vodi do konačne realizacije.
Sasvim je normalna stvar da mi ponekad nedostaje koncentracija i strpljenje kada trebam pristupiti radu ili kada trebam šmirglati ili lakirati. Događa nam se svima, a svako od nas ima svoj način kako da se vrati u kreativnu fazu. Ja obično prošetam, okružim se prijateljima, kreativnim ljudima, čitam knjige, čitam vaše blogove i sve se vrati na svoje.

Alat kojim kreiramo minijature jedan je od bitnijih stavki, ali o ovome ću vam pisati u jednom od narednih postova. Predstavit ću osnovni alat koji je potreban za izradu kreacija.

Kada su u pitanju greške koje nastaju u toku rada one postoje da bi se iz njih naučilo. Jedino što sam ja malo opreznija po tom pitanju greški jer nemam materijala 'za bacanje'. Nekada je potrebno hrabrosti da bi se probala određena tehnika koja zahtjeva mnogo p.gline, rada i truda, a nikad niste sigurni da li će uspjeti iz prvog puta. Ljuti me i to što nemamo dostupan veliki izbor alata i materijala na našem tržištu i to me ponekad sputava u kreiranju. Ne volim dugo čekati da mi neke stvari dođu jer su naručene putem interneta. Znam da večina nas ima tu vrstu problema.

Toliko od mene za ovaj put. 
Idući post je za koji dan i s njim zaokružujem odgovore na tri najčešće postavljena pitanja.

Sada moram napisati plan za čitavu sedmicu i sastaviti spisak za nabavku materijala!

Evo malo zavirite... Ovako to trenutno kod mene izgleda :)


Sjećate li se da sam u predprošlom postu pisala da ću se malo posvetiti minijaturnom slikarstvu?
Sutra trebam otići u kupovinu i dopuniti kolekciju akrilnih boja sa kojim trenutno slikam.
Zadovoljna sam do sada urađenim minijaturama obzirom da nemam puno vremena da im se posvetim.


Obnovit ću i zalihe Fimo mase i još nekog repromaterijala za nakit ipak je to moja ljubav broj jedan! :)

Nadam se da će biti bar malo nekog popusta i da ću naći sve što mi treba!

:))))

Uživajte! 




Broj komentara: 8:

  1. precizno- hmmm. minijaturno -hmmm. perfektno - hmmm...već mi se tresu ruke :D
    ja mogu samo gledati tvoje radove i čudom se čuditi kako uspijevaš.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Ana! Možda se jednom sastanemo pa ti pokažem :)))) A ti meni napraviš jastučić :D

      Izbriši
    2. za jstučić nema problema, najesen, a ja mogu tebe samo gledati. moje šape to ne bi mogle :)

      Izbriši
  2. Meni su tvoje stvari savršene, ja nemam talenta za to ;D Jedva čekam da vidim nove akrilne boje i nove radove, nisam znala da i slikaš :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Sara! :) Da, da slikam, inaće sam likovna grafičarka, završila sam Likovnu akademiju ovdje u Sarajevu. ;) Sve što što je vezano za Likovnu umjetnost moje je interesovanje tu :D

      Izbriši
  3. Kako ti savršeno izgleda radni kutak, ko u nekom divnom crtanom filmu :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :)))) Uživam u detaljima, a kutija nikad dosta! :D Hvala Matea :*

      Izbriši