25. lip 2013.

Realistične minijature od polimerne gline

Iako sam još uvijek na neplaniranoj pauzi i dalje mi dolazi dosta poruka i mailova od mnogih ljudi koji prate moj rad kao i od kreativaca koji su početnici i žele saznati neke činjenice o polimernoj glini. Pored pitanja gdje sam, šta radim i kada će novi slatkiši biti dostupni tu su i najčešća pitanja, kako uspijevam da mi minijature budu realističane, o preciznosti i detaljima u radu,  o čistoći kreacija bez prašine i otisaka prstiju. 

Da vas ne bih davila dugim postom sa mnogo teksta, napisat ću tri posta gdje možete pročitati odgovore na tri najčešće postavljena pitanja. Postovi će ići jedan za drugim u razmaku od dva - tri dana.

1.) Realistične  minijature od polimerne gline
2.) Preciznost i detalji kod minijatura od polimerne gline
3.) Minijature od polimerne gline bez prašine i otisaka prstiju


Realističan izgled minijatura 

Predpostavljam da se radi o realnosti mojih replika nakita koji su u vidu hrane, voća, povrća i slatkiša. Da bi ste dobili nešto realistčno potrebno je mnogo posmatranja, dakle prenosite istinu i oblikujete je u materijalu kojim radite. Da bi to što kreirate bilo vjerodostojno potrebno ga je sagledati iz svih uglova, ako je dostupno uzeti u ruku i čulom dodira osjetiti oblik i materijalizaciju. Npr. tekstura kore limuna i jabuke su u potpunosti drugačije. Skoro uvijek obraćam pažnju na izgled hrane prije nego je počnem jesti. Posmatram boju, teksturu, veličinu, količinu i raspored, da bih to sve znala stilizovati, pojednostaviti, umanjiti i primjeniti na minijaturi. Redovno posjećujem slastičarne, pekare i gdje god idem uvijek sa sobom nosim blok za skiciranje. Skiciram ono što vidim i zapisujem svoja zapažanja. Pored toga, knjige o receptima obiluju dobrim fotografijama, internet i mnogi drugi mediji. Tu su i iskusni umjetnici minijaturisti sa kojima razgovaram i razmjenjujem iskustvo. Nastojim ne biti površna i uvijek tražim način da ispadne sve savršeno u mojim očima i na moj način. Zaključak je: Posmatrati, posmatrati, posmatrati! Što bi rekao moj profesor sa Umjetničke akademije: "Više gledati, manje crtati".  :)mmm.... 

Jedan e-mail mi je stigao upravo sa ovim zapisom zaslona na kompjuteru. 
(Ja sam ga dodatno malo zatamnila) Tu je bilo postavljeno pitanje o realističnom pristupu. 
Sama sam se iznenadila jer mi nikad nije palo na pamet ukucati u Google pretraživač riječ "povrće", a da ća se pri tome moje kreacije naći i izgledati baš ovako realno i super uklopljeno među fotografijama pravog povrća. Odlično zapaženo i moram vam priznati da mi se jako sviđa! 
Nekako, tek sada vidim da trud nije bio uzalud i da sam na dobrom putu da postanem minijaturista. 
Hvala što me podsjećate na to! mmm.... paradajz na pola! :)

Prije par mjeseci sam vježbala još jedan realističniji pristup minijaturi. 
Kombinovala sam Fimo Soft i Fimo Liquid polimernu glinu kako bih dobila ovaj sočni presjek paradajza.

Za prvi put nije loše, zar ne? 

Nadam se da je ovo bilo jedno kratko, a jasno objašnjenje.

Drugi post o preciznosti u radu je tu već za dan-dva!


Sočni mmm.... pozdrav! :)Broj komentara: 6: