20. velj 2014.

Mojih ruku *JELO

Kreirajući nakit koji je najčešće replika objekata iz stvarnog života (najviše hrana) svedena na određene male dimenzije u meni je potakla da se lagano počnem približavati minijaturnoj umjetnosti. Taj mali svijet koji živim zadnjih nekoliko godina počeo je poprimati dimenzije ozbiljnije posvečenosti minijeturi. Svaki slobodni dan provodim vrijeme sa linijarom mjereći raznorazne predmete i računam u kojem omjeru da ih izvedem. Najčešći omjer kroz koji se izražavaju umjetnici minijatursti je 1:12, 1:6 i 1:3. Dakle, svaki predmet u stvarnosti dijelite sa 12,  6 ili 3. Najčešći omjer je 1:12. To možemo vidjeti kod kolekcionara minijature. Njihove lutke imaju svoje kuće, a u kući ima sve što je potebno da u njima 'normalno živi' jedna lutka. :) 

Ja sam uradila svoju prvu minijaturu u omjeru 1:12. Minijatura predstavlja tradicionalnu kinesku rižu sa povrčem i mesom u zdjeli ukrešenoj svedenim geometrijskim ornamentom na kojoj se nalaze kinseki štapići. Ispod zdjele se nalazi podmetač od trske koji je zaokružio priču o kineskoj tradiciji i prepoznatiljivosti. Sve sam uradila od polimerne gline, a za starinski izgled podmetača 'od trske' dodala sam malo crnog akrilika. 

Kineska riža mmm.... 
Ovu minijaturu ću prijaviti na sva online takmičenja. 





Sada već imam novu ideju za još jednu minijaturu sa temom kineske tradicije. 

Želite li da iduću minijaturu zabilježim fotografijama 'korak po korak' kako bih vam približila postupak?


Kineski mmm.... pozdrav! 


Broj komentara: 16:

  1. Predivno! Mislim da bi moju cerku odusevilo to korak po korak.Ona obozava minijeture od malena.Sada je student Arhitekture.Mislim da ce kad zavrsi faks u slobodno vreme izradjivati minijature.Volela bih ako objavis post da joj prosledim link.Mnogo bi se radovala.Zeli ti uspeh na on line takmicenjima.I fenomenalna ti je ambalaza i marketing.Srecno!
    Cale

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Studenti arhitekture imaju čak najviše razumijevanja i veliki su ljubitelji mojih kreacija. Moj momak je također budući arhitekta :)) Potrudit ću se da što jasnije predstavim sljedeću kreaciju, nadam se da će biti od pomoći vašoj kćerki. Hvala puno na komplimentu! Lijep pozdrav! <3

      Izbriši
  2. Wow ja uopće ne mogu zamisliti kako ti to uspiješ tako savršeno napraviti, skidam ti kapu do poda :D Sjajna si, želim ti svu sreću u takmičenjima! :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno!!! Nisam se ni ja još uvijek navikla na ovu skalu, ali nadam se da uskoro neću primjećivati koliko sitne stvari radim :))))

      Izbriši
  3. Savršeno! Bilo bi lijepo vidjeti korak po korak nastajanje ovakve minijature.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uradit ću to sa zadovoljstvom! Hvala puno draga Fikreta! :*

      Izbriši
  4. Odgovori
    1. Hvala Bojana!!! <3 Drago mi je da ti se sviđa! Hajde i ti smotaj neki od papira :))))

      Izbriši
  5. Jako slatko izgleda:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne znam šta da ti kažem...malo je reći da je ovo fenomenalno! Genijalno, fantastično, ma svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  7. Fantastično, Selma! Ne postoji druga reč za ovo. Ti si stvarno perfekcionista za te sitne detalje. Da sam ovu fotku videla negde drugde bila bih ubeđena da je u pitanju prava hrana. Sjajno! Pa još kad pomislim na dimenzije, prosto mi je neverovatno.
    Bilo bi sjajno da nam prikažeš tutorijal. jako bih volela da vidim kako izvodiš ova tvoja čudesa :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Katarina! <3 Pripremam tutorijal, nadam se da će mnogima biti od pomoći. ;)

      Izbriši
  8. Da sam član žirija na nekom od tih online takmičenja na koja nameravaš da se prijaviš dala bih ti za ovu minijaturu, a u skladu sa omerom u kom je rađena, ocenu 12. :D Istu ocenu odmah dobijaš od mene, inače velikog poklonika kineske hrane. Zaista fantastično draga Selma! Nestrpljivo čekam na tvoja nova 1:12 dela.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :)))) Pa da, ti jako dobro poznaješ kinesku kuhinju na to sam zaboravila. Hvala puno draga Anya! :*

      Izbriši