29. tra 2012.

Nožići ( Fimo Cutter)

Savršeni nožići za rezanje polimerne gline su upravo ovi Fimo Cutter nožići. U pakovanju dođu tri različita nožića i jedna crna zaštitna guma koja se stavi na nožić da se ne bi porezali. Nožići su metalni. 

Postoji jedan izuzetno oštar, tanak i fleksibilan. Ovaj nožić je idealan za rolate to jest za "polymer clay canes" kao i za skidanje površinskog sloja polimerne gline kod tehnike Mokume Gane. Zbog svoje fleksibilnosti nožić možete savijati i tako rezati željene polukružne dijelove polimerne gline.

Drugi nožić je nešto deblji i nije fleksibilan. Namjenjen je za rezanje pravilnih oblika i linija.
Treći nožić je cik - cak nožić. Ovaj nožić je također fleksibilan kao i prvi i sa njim možete rezati polukružne cik - cak linije  i sa njegovom oštricom dobijati razčičite teksture.



Fimo Cutter


SKALPELI

Svaka polimerna radionica treba da sadrži dosta alata. Nikad ne znate šta vam može zatrebati, a vjerujte mi mnogo toga se može iskoristiti. Ukoliko nemate Fimo Cutter nožiće odlična zamjena za njih će biti skalpeli različitih debljina i dužine. Najpogodnije je koristiti sam nož bez onog plastičnog dijela da vas ne bi ograničavalo u radu.

MAKAZE

Makaze su također jedan od najkorisnijih alata. Sa makazama možete rezati polimernu glinu. Ja ih imam nekoliko različitih veličina i sve ih koristim u zavisnosti koju dužinu polimerne gline režem.

OSTALI KORISNI ALATI
 - O ovim alatima nešto više ćemo govoriti u toku obrađivana pojedinih tehnika polimerne gline

Igle - od malih šivaćih do velikih za pletenje
Drveni štapići od sladoleda
Čačkalice
Dijelovi polomljene hemijske olovke
Viljuške - za postizanje raznih tekstura
Nožići mali
Šmirgl papir
Modle i kalupi
Klješta ( različitih vrsta )

Više o Fimo Cutterima posjetite stranicu: Fimo.com



2 komentara:

  1. Divan blog,sa mnostvom korisnih informacija za sve one koji se zele baviti proizvodnjom nakita.Nakit ti je za pojesti:)

    OdgovoriIzbriši