18. tra 2012.

Osnovni alat za Polimernu glinu

Dok strpljivo čekate fotografije novog nakita napisat ću vam prvi dio lekcije o alatu.

Kako sam i sama početnik u radu sa polimernom glinom još uvijek nemam sve što je potrebno,
(imam osnovni dio) Dosta toga sam istražila pa će mi biti zadovoljstvo podijeliti to sa vama i olakšati vaše pretraživanje. Tekstovi će biti bazirani na iskustvima mnogih umjetnika i kreativaca kao i moje lično iskustvo.

Akrilni roler

Akrilni roler je vrlo jednostavan i praktičan alat kojeg posjeduju umjetnici i kreativci koji se bave izradom skulptura i nakita od polimerne gline. Visina mu je oko 20cm a, širina prečnika valjka 2.5cm. Jako je dobar zbog svoje izuzetno glatke akrilne površine i prilikom valjanja ostavlja glatku i pravilnu površinu. Odličan je za početnike koji još nisu nabavili Clay mašinu.
Akrilni roler je izuzetno jednostavan za održavanje. Prilikom rada potrebno je imati pamučnu krpicu da se može očistiti  masni trag koji ostavlja polimerna masa. Kad ste završili sa valjkom, možete ga oprati u mlakoj vodi sa malo šampona i pamučnom krpicom. Akrilni roler treba čuvati na mjestu gdje neće dolaziti u doticaj sa oštrim predmetima koji ga mogu ogrebati i time narušiti njegovu glatku funkcionalnu površinu.
Moj roler je od Fimo proizvođača. 
U Sarajevu se može naći u Mercator Centru ( Pofalići ) i Obiju.


Alat za modelovanje  ( Modeling tool )

Ovo je klasični Fimo alat za modelovanje koji je ujedno i najprodavaniji za početnike. Paket se sastoji od četiri plastične alatke gdje svaka od njih ima dvije funkcije. Ovakav alat je prijeko potreban prilikom modelovanja. U toku rada sami ćete odrediti koja vam alatka odgovara za određenu vrstu modela i teksture koju želite postići. Ovakvu vrsu alata izrađuju mnogi proizvođači pa ih možete vidjeti napravljene od različitih materijala tipa drvo i metal. Umjetnici vajarstva su najviše opskrbljeni ovom vrstom alata. Alat za modelovanje možete naći i kod ovih brendova koji se bave proizvodnjom polimerne gline kao što su Fimo, Sculpey, Makin's clay itd.Ovdje možete opet vidjeti koliko sam vjerna Fimo proizvođaču 

Ovako čuvam svoj skromni pribor, a akrilni roler je
odvojen od svih oštrih alatki.


Ovim načinom redam i skladištim alat koji imam. 

Pošto su nam ovi proljetni dani postali kišni i sivi evo vam jedan  simbolični 'lijek' od ovog depresivnog vremena. Nadam se da će patkice unijeti dašak plavetnila i sunca u vaše misli i srca. :)
Žute patkice simbol djetinjstva, čistoće, topline i nježnosti.


Informacije i fotografije alata možete naći i na ovim stranicama FIMO , SCULPEYMAKIN'S


Srdačan pozdrav! ♥ 


2 komentara:

  1. Joj super ti je ova roza kutijica za stvari! Patkice su med! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno Sabina! :) Roza kutija je zakon, sve pokupi. :D

      Izbriši