24. pro 2014.

Lakiranje u radu sa polimernom glinom

O ovoj temi bih mogla napisati nekoliko postova ali vas neću time opterečavati. Čitajući knjige i istražujući po internetu o radu sa polimernom glinom dosta toga sam naučila, zaobišla sam neke početničke greške i zbog toga ću na jedan kraći i jasan način da napišem post o lakiranju polimerne gline. 

Često su me pitali da li sam ikad svoje radove lakirala lakom za nokte i da li lak za nokte može zamjeniti Fimo lak ili bilo koji drugi lak namjenjen za polimernu glinu. Iskreno ću odgovoriti. Svoje radove nisam nikad lakirala lakom za nokte i lak za nokte NE MOŽE biti zamjena za lakove na vodenoj bazi koji su namjenjeni za polimernu glinu. 


Ne samo Fimo, već ni jedna druga vrsta polimerne gline ne podnosi lak za nokte.

Da li se iko od vas zapitao, treba li se lakirati polimerna glina? 

Moj odgovor bi bio ne. Polimerna glina nakon što se pravilno ispekla postala je vodootporna, izdržljiva i tvrda plastika. Jedino namjernim korištenjem oštrica noževa ili nekih drugih sličnih predmeta bi se oštetila ali u suprotnom glina nakon pečenja ima prelijepu polumat površinu. Obzirom da mnogo pažnje posvećujem svakoj svojoj kreaciji, većina mojih radova djeluje da su lakirani ali u stvari nisu. Samo su dobro izšmirglani, ispolirani i prebrisani medicinskim alkoholom, a ponekad samo vlažnom krpicom. 

Postoje razne vrste to jeste brendovi laka za lakiranje polimerne gline. Ona koju umjetnici najćešće koriste je Fimo Glanzlack i Varathane. Ovaj drugi nije dostupan na našem tržištu ali se može nabaviti posredstvom internet stranica. 

FIMO Glanzlack - ako već postoji u vašoj blizini mjesto gdje možete nabaviti ovaj lak onda nema potrebe da nabavljate bilo koji drugi. Iskreno, još uvijek nisam naišla niti na jednog umjetnika da se žalio na ovaj lak. Obično je smješten na sami vrh za korištenje u radu sa polimernom glinom. Fimo Glanzlack je mliječno bjelkasta tekučina sa mirisom srednjeg intenziteta u odnosu na druge lakove koji se koriste u slikarstvu i hobi stvaralaštvu. Lak je na vodenoj bazi i nanosi se na potpuno suhu i čistu površinu polimerne gline. Nikad nemojte nanositi lak ako vam je površina kreacije imalo masna! Nakon lakiranja i sušenja lak postaje u potpunosti transparentan. Prvi sloj se suši 20 minuta, nakon čega možete nanijeti i drugi sloj, a da bi se postigla potpuna suhoća potrebno je 24h. Lak čuvajte od toplote i smrzavanja! Da bi ste lak ravnomjerno nanijeli preporučujem da uložite novac u jedan kvalitetniji i finiji kist sa mekanom dlakom.


Savršen par 


O Varathane laku neću posebno pisati jer nije dostupan na našem tržištu i još uvijek ga nisam lično testirala. Čim budem o tome ću pisati.

Zašto lakom za nokte ne treba lakirati polimernu glinu? 

Moj savjet je da to ne činite nikada ni pod kojim uslovima! Radije kreaciju ostavite mat i ne nalakiranu! Otapalo koje se nalazi u laku za nokte će početi omekšavati polimernu glinu nakon čega ona postaje ljepljiva i gnjecava. Dakle, hemijski sastavi polimerne gline i laka za nokte nisu kompatibilni i izazivaju hemijsku reakciju koja čak može dovesti i do zdravstvenih problema (osipa i nagrizanja disajnih puteva). U početku dok sam još istraživala teoretski dio rada sa polimernom glinom, čitajući o ovoj temi eksperimentisala sam na jednom komadu ispečene polimerne gline i već nakon nekoliko dana komad je počeo širiti neugodan intenzivan miris, postao je ljepljiv i privlačio je prašinu. Zamislite kako sav vaš uloženi trud može propasti za samo nekoliko dana, a tek kakvo bi razočarenje doživjeli vaši kupci (ukoliko prodajete svoje kreacije) kada bi to primjetili? Iz tog razloga, prije nego što krenete 'linijom manjeg otpora', raspitajte se ili testirajte. Također, ovo važi i za mnoge druge lakove kao i za one koji se nalaze u limenkama ili sprejevima.


Lak za nokte, lak i ljepilo za decoupage nisu namjenjeni za polimernu glinu!Nadam se da ste još nešto naučili i uživali u novoj lekciji?! 

Ostavite komentar na post ili pošaljite poruku na dobro poznatu mmm.... facebook stranicu. Srdačan mmm.... pozdrav! ♥ Broj komentara: 13:

 1. Dobri savjeti. :)
  I ja sam isprobala lak za nokte i pokazao s kao loša ideja. :D Ponašao se upravo onako kako si rekla - ljepljivo. Morala sam prešmirglati sve ponovo da bi se uklonio.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala Gordana. :) Na greškama se uči :)
   Da nam je ovdje dostupan veći izbor materijala za rad sa polimernom glinom ne bismo posezali za alternativnim varijantama. Jesi li uspjela spasiti kreaciju?

   Izbriši
 2. Da, spašno je, ali ne bih to više ponovila. :D Sad sam nabavila lak za FIMO kad zatreba lakiranje. One neke perle koje sam radila sam ostavljala nelakirane, tako mi je više odgovaralo.

  OdgovoriIzbriši
 3. Hvala za još jedan poučan i potreban post!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nema na ćemu. :) Nadam se da će ih u ovoj godini biti još više.

   Izbriši
 4. Cime zalijepiti kreacije od polimerne gline na porculansku ili staklenu soljicu? Da li ima neko posebno ljepilo da podnosi toplotu?

  OdgovoriIzbriši
 5. Koje ljepilo koristiti za spajanje gline na povrsine solja ili staklenih casa da podnosi toplotu?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Cao Zana, ljepilo se ne stavlja na polimernu glinu prije nego sto se ne ispece kreacija. Ukras koji ste uradili stavite na casu i ispecite. Nakon pecenja, prvo trebate sacekati da se glina i casa ohlade u potpunosti, onda polako skinite kreaciju sa case, nanesite ljepilo na oštećeni komad (moze svako dvokomponentno ljepilo, npr Uhu, E6000) i onda zalijepite na casu. Najbolje je da sacekate 24h da se ljepilo osusi.

   Izbriši
  2. Pardon,tastatura mi je promijenila riječ, trebalo je pisati ispeceni, a ne osteceni dio. :)

   Izbriši
 6. Dobar dan,zanima me sa cim moze da se pise po polimernoj glini,a da se ne skida pranjem?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Postoje razni alkoholni markeri sa kojima se može pisati po polimernoj glini, ali ih predhodno uvijek treba testirati. Polimerna glina se inače ne pere osim onda kada se kreacija privodi kraju nakon šmirglanja. Polimerna glina ne treba dolaziti u doticaj sa vodom.

   Izbriši
  2. Da li to znaci da ne moze da se pravi set zajelo? Jer pravim ukrasne tanjirice,soljice itd od fima pa se nakon upotrebe pere?

   Izbriši
  3. Naravno da možete praviti set za jelo, ali neće biti dugotrajno. Lično ne pravim setove za jelo, ali sam kupila nekoliko komada kod drugih kreativaca i nisu izdražli. Najbolje je da istražite posredstvom interneta i pronađete profesionalne umjetnike koji isključivo rade setove za hranu koji dugo traju. Mogu se prati, a da ne popucaju. Ukoliko u budućnosti budem imala više vremena, pisat ću o ovoj temi. Hvala vam!

   Izbriši