10. lip 2014.

Alternativni alat za rad sa polimernom glinom

U zadnje vrijeme dobijam upitne mailove o alatima koje koristim u radu sa polimernom glinom. Pitanja su se najćešće odnosila na to da li postoji ikakav alternativni alat, neka jeftinija varijanta koju možemo koristiti u radu sa polimernom glinom i šta je potrebno početnicima. Nastojat ću kroz nekoliko postova pokazati vrste alata koje možete koristiti, a naći ćete ih u svojoj kući ili kupiti sa minimalnim troškovima. Pa da krenem... 

ŽILET 

Najćešći alat koji možete vidjeti kod umjetnika minijature je žilet. Ovo je moj omiljeni alat i ne mogu zamisliti svoj rad bez njega. Da se ne bih posjekla jednu stranu žileta sam zaštitila polimernom glinom. Ukoliko Vam je mrsko obložiti žilet p.glinom, možete ga zaštiti nekom vrstom trake bilo da se radi o simpatičnim šarenim washi trakama ili neki ukrasni selotejp. Ja sam ih zaštitila na oba načina. U svakom slučaju uvijek treba biti oprezan u radu sa žiletom! 


Cijena ovih žileta je 1.80KM, a u kutiji dođe 5 komada. 
Kada otpakujete žilet pažljivo ga prebrišite suhom krpicom kako bi otklonili ostatke ljepila od papirića u kojem je upokavon i zaštitni sloj u vidu masti koji vjerovatno služi kao zaštita od korozije. 


Žilet najćešće koristim dok pripremam šarene mrvice za svoje minijaturne poslastice. 
Dok sam koristila druge vrste alata kao što su nožići ili fleksibilni Fimo nož dešavalo mi se da mali dijelovi nakon presjeka "štrcnu", odskoče, a jedne prilike me je jedan komad pogodio u oko. 
Sada kad je tu žilet tih problema nema i sve ide mnogo jednostavnije!


Žileti sa lijeve strane su zaštićeni polimernom glinom i fleksibilnost žileta je umanjena dok desni koji su zaštičeni ukrasnom trakom su nešto fleksibilniji ali u oba slučaja su odlični za rad, a to je najbitnije. 
Odlični su za rezanje rolata od p.gline, onih manjih do 1cm širine. 

Toliko o ovom jeftinom, super funkcionalnom i alternativnom alatu koji nam je svima dostupan.
Do idućeg posta... 

Pozdrav! 

P.S. Bilo mi drago pročitati u mailu da Vas moj kreativni nered inspiriše. 
Hvala na tome! ♥Broj komentara: 10:

 1. ajme nikad nebih rekla da radiš sa žiletom ali istina je da je to jedna od jeftinijih stvari koje možemo koristiti, svaka čast i hvala što si podijelila sa nama kako ga zaštititi ...lp

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Žilet je vrlo koristan i u radu sa papirom, a obzirom da ti radiš kolaže i quilling tehniku preporučujem ti. Također se koristi u restauraciji papira. Ako ti se nekad desi da ti kane malo boje, žiletom možeš sastrugati, samo vrlo pažljivo i strpljivo. ;)

   Izbriši
 2. OMG to su tak slatki zileti.Nisam vjerovala da cu to ikad rec al stvarno je tako.Ja npr koristim male skalpele da skinem masking fluid sa papira,to bi se ito moglo i sa ziletom samo mi nikad nije palo na pamet.Silly me :D

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pa Sukie je živa!!! :D Žilet je zakon za restauraciju papira i masking fluid. Samo budi pažljiva molim te! ♥

   Izbriši
 3. ja isto imam žiletić obložen šarenim selotejpom...koristila sam bila i skalpel i nije bio loš samo sa žiletom mi je malo lakše :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Da, da sa žiletom je i meni mnogo bolje i jednostavnije! :)

   Izbriši