24. tra 2014.

Minijaturni ćevapi ♥

Dragi moji blog prijatelji,

već neko vrijeme razmišljam da ugasim blog jer nemam vremena da se posvetim istom niti da pratim i čitam sve vaše postove. 
Sama ne volim vidjeti velike pauze na blogovima koje volim, a onda shvatim da i ja činim istu stvar. Dugo sam razmišljala, pregledala sam moj blog od početka do kraja, prisjetila se početka i shvatila sam da ipak ne mogu to učiniti. Vezana sam za ovaj moj mali dnevnik, vaše komentare, listu blogova koje pratim, ma sve! Odlučila sam nastaviti dalje s tim da se neću opterećavati koliko i kada ću pisati. Ko želi i dalje biti dio mog malog svijeta, biće mi zadovoljstvo, a ko ne u potpunosti ću to razumjeti. 

Dok čekate tutorijal kineske hrane (minijatura kineske hrane je kompleksna pa treba malo više vremena, ne zamjerite!) ja ću vam predstaviti minijaturu najukusnijeg sarajevskog  specijaliteta... 

Ćevapi


Desetka s' lukom  :) 



Minijatura je od polimerne gline. 
 Da bih dobila izgled pečenih ćevapa i somuna koristila sam pigmente suhih pastela i akrilk. 



Za izgled naparenog somuna sam koristila Fimo lak. 
Podloga na kojoj se nalazi porcija ćevapa je makulaturni papir. 


Minijatura u mjerilu 1:12 je nastala za nekoliko sati. Ovo je moja prva minijatura ćevapa i jedina sam sa ovih prostora koja je na ovaj način predstavila ovaj specijalitet. Ovu minijaturu smatram jednom vježbom i polaznicom. Ideja koju ću  razvijati dalje i dati joj mnoge druge dimenzije. Radujem se tome! 

Da li Vi volite ćevape? 
Ja, da! 

Sarajevski mmm.... pozdrav! ♥ 


Broj komentara: 12:

  1. 1. da, volim ćevape! itekako!
    2. nemoj gasiti blog, pliiiiiz! niti ja ne stižem pisati postove često, ali zato svaki dan odvojim pola sata za svoje blog prijateljice; pročitam što su napravile, što ima novoga i sl, to mi je draže nego čitati novine ili gledati TV. pola sata mogu naći čak kad sam najzaposlenija. tvoje postove redovno pratim da ih nema, baš bi mi falili
    3. nemoj se ničim opterećivati, sve je super baš kako je

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U pravu si Ana! Tih pola sata-sat zaista uvijek nađem i pogledam vaše postove, ne bih mogla bez toga, samo mi ne zamjerite što ne komentarišem uvijek! Hvala na podršci! ♥

      Izbriši
  2. obožavam čevape..a ovo ti je zaista super ispalo, s tim da uvijek tim svojim minijaturama nisam sigurna da li su pravi ili minijaturni koliko svaki detalj prikažeš kao pravi..
    Bilo bi baš šteta da ugasiš blog bez obzira da li si tu uvijek ili samo ponekad, iako ne komentiram uvijek, drago mi je što postoji tako posebna osoba koja zna napraviti ovako nešto, fascinantni radovi, i uvijek iznenađujući, nikad nisam ni probala radit sa glinom niti bilo čim sličnim iako bih voljela, no uz sve to što bih voljela ne stignem, možda jednog dana ali ne vjerujem da bih znala uraditi tako nešto slično..
    Posebna si i tvoji radovi također, možda sad nemaš dosta vremena da sve pratiš i radiš, komentiraš ni sama nemam ponekad..Budi i dalje tako kreativna!
    Puno te pozdravljam i želim ugodan nastavak dana i tjedna ..lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Klaudija hvala puno na ovim divnim riječima i razumijevanju! ♥ Što se tiće rada sa polimernom glinom, probaj! Vjeruj mi nećeš ništa izgubiti, a ja sam tu za sva tvoja pitanja ako negdje zapne! :)) Lijep pozdrav i tebi!

      Izbriši
  3. E, Selma, gdje me nađe, iza ponoći, sa ovim fantastičnim ćevapima? Godinama ih nisam jela (napravim ja, ali nije to ono pravo)! Šalu na stranu, rad ti je fenomenalan, svaka čast na preciznosti, bojama, ukupnom izgledu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahhahahaha... E, baš si me nasmijala draga Fikreta, drago mi je da izgledaju tako primamljivo! Nadam se da ćeš doći u Sarajevo pa da ih zajedno pojedemo, a moje ponesi kao suvenir u Italiju. :)) Hvala puno na komplimentu! ♥

      Izbriši
  4. Drago mi je da si odlučila da nastaviš sa pisanjem bloga, jer bi me veoma rastužila da ga ugasiš. Rad sa polimernom glinom zahteva mnogo vremena i truda. A, tu su i neke druge neophodne stavke, poput fotografisanja, objavljivanja na raznim stranicama, pa često nemamo vremena za normalan život. Nešto mora da trpi, a to je najčešće blog. Svi mi koji volimo tvoje radove razumemo zašto dolazi do zastoja i strpljivo ćemo čekati na tvoj sledeći post.
    Što se ćevapa tiče... Ne jedem meso, ali tvoja desetka upola s lukom izgleda vrlo primamljivo. Čista desetka i za ideju i za kreaciju. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znam Anya da me ti baš razumiješ i hvala ti na tome! ♥
      Ako ne jedeš meso, a moja desetka u pola s lukom djeluje tako na tebe, onda je ovo veliki plus za moj dalji rad :)))) Hvala puno na ovim riječima, posebno mi znaće jer si veliki maher sa p.glinom! ♥

      Izbriši
  5. Praviću se da ne vidim tu dilemu oko gašenja bloga! :)

    A ćevapi - čisto savršenstvo. Djeluju tako stvarno; skinula si sve detalje, bez ijedne greške.
    Ako ništa, ove pauze u postovima na tvom blogu služe da vidimo koliko mnogo napreduješ između dva objavljivanja! ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :)))) Hvala punoooo! Zbog ovakve podrške nastojat ću biti aktivnija na blogu, a za kreiranje i modelovanje ću se još više truditi biti bolja! ♥

      Izbriši
  6. Eh, Selma, izgleda da istu muku mučimo, a to je nedostatak vremena. Svakako mi je drago što si još uvek tu i nemoj nikako da brišeš blog, reče neko ko je planirao da izbriše svoj :) Ali sad kad i sama razmislim vidim da je bolje ostaviti blog takav kakav je, bar možeš da ga prelistaš i da se prisetiš starih postova... Inače, minijatura je sjajna i vrlo originalna. Tvoj perfekcionizam me ostavlja bez reči.
    A što se postova tiče, mogu samo da ti dam savet koji dajem sama sebi: piši kad možeš i imaš vremena.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako ću i raditi, pisat ću kad mogu. :) Hvala na komplimetnima! ♥ Obzirom da je ovo prva kreacija ćevapa, biće oni još bolji. Dosta sam analizirala svoje minijature u posljednje vrijeme, zapisala sam na čemu moram još poraditi da bi bile realnije. Vjeruj mi da mozgam non stop, a s vremena na vrijeme i sanjam šta sve trebam uraditi. Zapravo ja sam zaljubljena u minijature! :))))

      Izbriši