2. srp 2013.

Minijature od polimerne gline bez prašine i otisaka prstiju

Ovo je definitvno najćešće pitanje svih početnika! Prije nego sam pristupila kreiranju minijatura od polimerne gline divila sam se mnogim radovima koji su bili tako čisti, a mislila sam da jedino ja imam problem dosadne prašine za koju nikad nisam znala odakle dolazi. Malo sam pretraživala po internetu i onda sam vidjela da nisam jedina i da se apsolutno svi susreću s tim problemom. Taj problem nije riješen u potpunosti ali redovno treba dobro čistiti površinu na kojoj radite! Ja uvijek imam kraj stola raspršivač Pronto 99% Naturale (na prirodnoj bazi) koji čisti površine kao što su staklo, drvo i metal. Koristim isključivo pamučne bijele krpice za čišćenje radne površine i uvijek kreiram nakit u bijeloj odjeći jer su ta vlakna svijetla. Ukoliko vam se desi da vam komad gline padne u krilo dok radite za nju se neće zalijepiti tamna vlakna koja su dosta vidljiva, a ponekad je nemoguće ukloniti ih sa svijetlih boja polimerne gline.

Ruke perem i po nekoliko puta u toku rada, posebno nakon što sam koristila neku tamnu boju, a poslije trebam koristiti svijetlije boje.

Način održavanja čistoće radnog prostora je bitan da bi ste izbjegli pretjerano šmirglanje. Što imate manje vidljivih vlakana na p. glini u toku rada, nakon pečenja, manje ćete šmirglati.

Odličan savjet je i korištenje Baby vlažnih maramica bez kojih ne mogu zamisliti rad. One su tu uvijek! Odlične su jer u sebi sadrže kremu, uklanjaju ostatke boje na rukama, a  pri tome i njeguju ruke. Nakon korištenja vlažnih maramica ruke posušim bijelom pamučnom krpicom. (O njezi ruku nakon rada sa polimernom glinom ću posebno pisati).

Još jedno i najbitnije rješenje u otklanjanju vlakana sa p. gline je šmirglanje, bilo ručno ili mašinski to je jedan od najboljih načina i večina umjetnika ga koriste. Uvijek mi zastane dah kada vidim kakve sve mašine i mogućnosti postoje za šmirglanje i poliranje polimerne gline. Nadam se da ću jednog dana i to ostvariti.

Ovo su jedne od mojih najdražih kreacija za koje mogu reći da sam apsolvirala uklanjanje prašine i kojekakvih 'mikroskopskih' vlakana koja bodu oči. 


Ove privjeske sam šmirglala ručno vodobrusnim Imperijal šmirgl papirom u vodi 
(papir je bio zrnaste teksture br. 400) 
Poslije sam ih lakirala sa Fimo lakom na bazi vode. Primjenila sam dva sloja laka. Fimo lak je najzahvalniji od svih dostupnih na našem tržišu. Najbolji je, najsigurniji i namjenjen je za polimernu glinu.
Nikad nemojte koristiti transparentni lak za nokte na polimernoj glini!
(Ovo je također jedna od tema o kojoj ću posebno pisati.)

Ovim postom sam zaokružila odgovore na tri najčešće postavljena pitanja.

Nadam se da ste zadovoljni.


Srcoliki pozdrav!



Broj komentara: 18:

  1. srcoliki pozdrav i tebi, kaću ja dobiti svoje naušnice sa macom?? :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čim završim sa svima koji su prije tebe, mace ti stižu ;)

      Izbriši
  2. Ova srca ne mogu biti slađa <3 <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mogu ti reći da odlično izgledaju sa lančićem, već razmišljam da napravim neki post da se vidi na koji se način mogu nositi ;)

      Izbriši
  3. odličan post...ja sam neko vrijeme radila sa fimom i imala sam tih problema sa prašinom...također sam primjetila da se prašina hvata i za neke lakove, a za neke ne...u svakom slučaju slažem se sa napisanim, treba baš paziti da je radni prostor čist ( što kod mene priznajem nije uvijek bio slučaj).

    Ova srca izgledaju prekrasno, kao keramika...vrijede ekstra uloženog truda u premazivanje i slično.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Ivana! :) Nadam se da će post koristiti kreativcima, a čim još nešto saznam i naučim opet ću podijeliti sa vama. ;)

      Izbriši
  4. srculenca su preslatka, svaka cast! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Srca su prosto savršena! Svaka čast. Iako ne radim sa glinom, saveti su super korisni i hvala što svoja iskustva deliš sa nama.
    Lep pozdrav,
    Vesna

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga Vesna! Drago mi je ako mogu imalo pomoći svojim pisanjem :)

      Izbriši
  6. Prošlo je vec mesec dana kako sam odsutna sa bloga i vidim da se kod tebe dosta toga izdešavalo, što mi je jako drago. Mislim da ti je ideja da se posvetiš slikanju minijaturnih skica i sličica odlična. Ti zaista imaš smisla za sve te sićušne i prefinjene stvari. Naturalizam tvog voća i povrća me oduševljava. Divim se tvom strpljenju i maštovitosti.
    I, naravno, smatram da je jako lepo od tebe što sa drugima deliš svoja iskustva. Mnogi umetnici ljubomorno čuvaju svoje znanje. Ali ti, sva sreća, nisi od tih :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mogu ti reći da su mi nedostajali tvoji postovi pa sam svako malo svraćala da vidim da slučajno opet nije došlo do nekih promjena domene.

      Hvala ti puno na divnom komentaru! Nastojat ću opravdati očekivanja svih vas koji me pratite, a posebno ću biti stroga prema sebi! Imam milion ideja, čak sada imam i planer i nastojim biti produktivna svaki dan i ispoštovati zacrtano. :))

      Izbriši
  7. Jesi probala prelaziti vlažnom maramicom po nepečenom fimu? Ja tako uklanjam prašinu sa svojih minijatura i nakita. Nedavno sam pročitala na jednoj stranici na kojoj je autorica nakit nakon pečenja brisala s acetonom i na taj način skidala i prašinu i npr ostatke fima u drugoj boji koji se prenio tokom rada. Isprobala sam ovu tehniku i dobra je u otklanjanju neželjene boje ali ne i prašine.
    Također sam vidjela da neki bruse papirom u vodi. Dal postoji neka razlika između mokrog i "suhog" brušenja? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam se toliko uštelila održavajući svoju radnu površinu da više ni nemam problema sa prašinom :)) Sve je stvar iskustva. U par navrata jesam brisala prašinu vlažnom maramicom ili krpicom sa minijatura. Ja najčešće svoje minijature šmirglam u vodi. U vodi se šmirgla iz razloga da se ne bi udisala polimerna prašina, a iskreno šmirgl papir mnogo bolje djeluje u vodi. Ako se desi da mi boja druge polimerne gline pređe na neku drugu također tu površinu šmirglam, aceton nisam nikad koristila.

      Izbriši
  8. joj ja sto puta brišem radnu površinu, i perem ruke, i često se zalomi da mi ostane komad prašine na fimu, no nekada ga uspijem uklonit ili alkoholnom maramicom ili acetonom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma svima se to događa, neizbježno je. Alkohol i aceton su također jedni od načina, ja sam samo probala alkohol. Neka su ti i baby vlažne maramice uvijek pri ruci, one su zakon! ;)

      Izbriši