21. velj 2013.

mmm.... Volim Čaj!

Obećala sam vam pisati o tome kako mi je prošla druga kreativna polovina mjeseca Januara pa da krenem...

Druga polovina Janura je prošla kreirajući naušnice Čajnici&Šoljice

Završila sam te kreacije uspješno pa sam zbog zaljubljenosti odlučila uraditi prstenčiće i ogrlice. To mi je trenutno u pripremi, sada razrađujem na koji način to sve uraditi. Uživam jako, moram vam priznat! ;)

Prvi put sam koristila nove pastelne boje Fimo Effect polimerne gline koje su u prodaju izašle prošle godine. Kupila sam ih odmah po izlasku ali nikako se nisam usudila probati ih. Možda jer sam isprva bila skeptična i pitala se da li sam pogriješila jer su boje izgledale bledunjavo, a također sam im 'zamjerila' jer nije bilo pastelne zelene koju sam na kraju sama zamijesila. Ovdje možete pogledati te predivne pastelne nijanse boja, koje su nakon pečenje za jednu nijansu tamnije i to je ona ljepota koju sam željela. 

Boje sam pripremila i krenula sa radom... 



Zelena pastelna boja po mom receptu. Zaljubila sam se u nju! 




Pastelna Roza boja je također u mojoj izvedbi iako postoji u prodaji, 
tada nažalost nije bila na lageru kod mog dobavljača.


Kada radim ovu vrstu svijetlijih minijatura posebno sam pažljiva. Svako ko kreira nakit od polimerne gline zna koliko je prašina naš neprijatelj. Uvijek se čudim tome da bez obzira koliko prostor i radna površina budu čisti, uvijek ima i uvijek se pojave mikroskopska vlakna koja me užasno iritiraju. Zbog toga je uvijek potrebno kreacije izšmirglati. Naravno, na radnom stolu uvijek imam krpicu i Pronto raspršivać na biljnoj bazi da mogu s vremena na vrijeme dok radim održavati radnu površinu čistom i koliko toliko zaštićenu od 'leteće' prašne.
Nedavno samo dobila poruku sa pitanjem 'Šta koristim za poliranje i šmirglane'? Definitvno ću o tome pripremiti jedan post čim nađem nešto više vremena pa vam predstaviti način na koji ja to radim. Sada ću samo ukratko reći. Šmirgl papir je moj najbolji i jedini drug u mom radu. Nije to samo jedna tekstura šmirgl papira već je to mnogo više. Zavisi sve kako sam tretirala kreaciju i kako želim da kreacija na kraju izgleda. Koristim Italijanski vodootoprni šmirgl papir 'Imperial' koji je po mom mišljenju fantastičan! Postoje različite granulacije od najgrubljih do najfinijih. Svaki šmirg papir ima svoj broj. Najgrublje koristim prilkom skidanja nekih većih oštečenja koje nekada nastanu prilkom rada ili mojom ne pažnjom, a onda nakon tretiranja grubim šmirgl papirom uzmem finiju teksturu da kreacija ne bude išrafirana. Sve kreacije šmirglam u vodi. 

Slučajno sam našla jednu fotografiju nakon šmirglanja. Kreacije budu poprilično bijele i prašnjave nakon vode u kojoj sam šmirglala, zbog toga ih naknadno dobro operem u čistoj hladnoj vodi. Uvijek šmirgl papir izrežem na male komadiće jer mi je tako lakše šmirglati minijature. 



Ovo je improvizacijska sušilica. :)))) Igle za pletenje zavučene između mojih ukrasnih kutija u kojima držim sav svoj potreban materijal za rad. Kako sam koju kreaciju lakirala tako sam ih redala na igle. Definitvno ću napraviti sušilicu za svoje kreacije! To će mi biti još jedan izazov za ovu godinu. 



Kreacije su nakon puna 24h bile suhe i spremne za stavljanje na pozadinske kartice.
Volim ih vidjeti ovako sve na broju jer znam da ću se sa nekim od njih ubrzo oprostiti. 



Ovako izgledaju Čajnici&Šoljice u pastelnim Fimo Effect bojama...


a ovako za reklamiranje i...

pronalazak novog vlasnika :) 



Moram vam priznati da mnoge od kreacija čuvam. 
Ne prodajem sve jer mi se teško odvojiti od njih. Zbog toga uvijek imam bezbroj fotografija, tako čuvam prodate kreacije od zaborava. :))))  
Volim zabilježiti trenutke mog stvaranja, jer tada sam u svom svijetu koji najviše volim. Jednostavno neke stvari se ne mogu kupiti, prodati i one nemaju cijenu. 


Želim vam ugodan i kreativan ostatak sedmice. 
Nadam se da sam vas barem malo inspirisala i dala vam boje u ovo tmurno vrijeme.

Sarajevo je tmurno i pod bijelim pokrivačem ali zato... 



mmm.... kao čaj topli pozdrav :) 






Fotografije: mmm by Selma Mahmutović & zadnja ilustracija je sa pinterest.com







Broj komentara: 25:

  1. Čajnici i šalice su preslatki! Hoćem još! :D

    Meni puuuno pomažu vlažne maramice, bile su mi ogromno otkriće nakon duge borbe s mikroskopskim dlačicama tokom izrade koje se uvijek pojave koliko god mjesto bilo čisto i koliko god ja ruke prala tokom svega. Uf, al ih mrzim!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Sara, biće još obećavam ;):D
      Da,u pravu si i vlažne maramice su od velike pomoći i uvijek mi se podrazumijevaju u radu. Na oficijelnoj stranici sculpey.com to je tip broj 1! ;)

      Izbriši
  2. Predivna,šarena ,vesela ,originalna kolekcije..Mogu doista povjerovati kako ti se teško odvojiti od nekih komada ...Sretno u borbi s finom prašinom!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahahhahaa... Hvala, borit ću se vim silama! :D ;) Hvala na komplimentima draga Sonaj ;)

      Izbriši
  3. Vjerujem da ti je teško odvojiti se od nekih komada, pogotovo kad su svi jedan slađi od drugog :)) stvarno me oduševljavaš sa svakom novom idejom :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako lijepo....i ova nijansa zelene je i mene očarala. Divno...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Filipa! ;) Ovo je inaće moja omiljena zelena boja ;) Morat ću napraviti još ove boje ;)

      Izbriši
  5. Mislim da je projekat uspeo ;) I ja se bavim pravljenjem nakita,torbi i tako dalje... Zaista mi se svidja tvoj nakit,svaka cast!
    poseti moj blog i pridruzi mi se ;)
    afroditacreations.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno Marija! :) Naravno, posjetit ću tvoj blog da vidim tvoje čarolije ;)

      Izbriši
  6. Selma, šta da ti kažem, čajnici i šoljice u božanstveni! Mislim da sam već pominjala da obožavam da pijem čajeve i da sakupljam čajnike, tako da je ovaj tvoj post apsolutno po mom ukusu.
    Evo i dok ovo pišem, pored mene je šolja čaja :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Katarina, samo izaberi i novi kompletić čajnika u nakit interpretaciji stiže kod tebe ;) Bit će mi veliko zadovoljstvo da moja minijatura nađe mjesto kod tebe. ;) Veliki sam zaljubljenik u čaj i čajnike također. Temu čajnika ću svakako još razraditi pa će ih biti raznih oblika i dimenzija ;)

      Izbriši
    2. Jao, Selma, pa ja ovo tek sad vidim :D Pa ovo je sjajno :))))))
      A ja svratila da ti kažem da sam otkrila da se na onom sajtu sa knjigama poštarina ipak naplaćuje za Evropu oko 4-5 evra. Najbolji je The Book Depository, bez obzira na nemilu situaciju koja se meni desila. Uostalom sama sam kriva.
      Pa kako sad da izaberem, kad je sve lepo. Možda ovaj tirkizni sa tufnicama. Ma nek bude po tvom izboru. Jooooj, kako si me obradovala. Moja adresa je
      Radnička 19 36210 Vrnjačka Banja.
      Budi ljubazna, pa i ti meni pošalji tvoju kućnu adresu.
      Ko će sad da čeka :D
      Mnoooogo ti hvala!!!

      Izbriši
    3. Hvala ti Katarina puno na obavještenju za knjige! ;)Moju adresu ćeš dobiti na mail, a ti očekuj za par dana čajnike, javim ti čim ih pošaljem ;) :D

      Izbriši
  7. Jako mi se sviđa sve što si uradila.Reci mi molim te gdje u Sarajevu ima da se kupi fimo ili neka druga polimerna glina.Takođe gdje nabaviti i udice kod mene u gradu ništa nema a često sam u Sarajevu.Pozdrav i hvala unaprjed.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno na divnom komplimentu. ;) U radnji Fedi u šoping centru Robot možete naći mnogo repromaterijala za nakit, kao i Fimo masu u svim bojama. Tugra je također jedna od odličnih radnji sa repromaterijalom s tim da oni drže polimernu glinu Cernit. Također ako posjetite Mercator Centar u Ložioničkoj ulici također i tamo ima Fimo masa. Obi - također ima Fimo masu i repromaterijal za nakit s tim da je najskuplji. Nadam se da sam pomogla. Ako vas još nešto interesuje, pitajte. :)
      Lijep pozdrav!

      Izbriši
  8. Prvo da kazem da je post predobar,tako si sve lepo i tecno opisala,milina za citati.Drugo:)obara me sa nogu kockice secera na tacnici,komadici limuna,kod tebe se i vidi da uzivas u svom radu i stvaranju,u nekim momentima potpuno prepoznajem i sebe.Ti divni trenuci kad covek sam uziva u tome sto stvori,ta radost je neopisiva,to se prenosi i na posmatraca.I meni si ugrejala ovo nase belilo:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Bojana puno na ovako divnom komentaru!!! Drago mi je da sam svoj osjećaj kreiranja prenijela, a da si se i ti poistovijetila sa tim. Volim detalje jako! ;) Hvaaalaaaa puno!!! :) :*

      Izbriši
  9. Dođem,tako,nekoliko puta po vedre boje,po tvoj čaroban nakit i sad ne znam šta da napišeš:)
    Sve je toliko lepo!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. The teapots and cups are tooo cute! So small and adorable, I love them very much! You were right, after baking in the oven the colors intensify beautifully :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thank you very much Meeha! :D Yes, Fimo pastel colors after baking are becoming a little darker and then they are even more beautiful ;)

      Izbriši
  11. Divno! Predivno! Pratimo se?

    facebook.com/ninafshow

    ninafashionshow.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  12. Selma, samo da ti javim da od sada imam novi naziv bloga (Kajin blog ili Kaja's Blog) i novi URL
    http://kajin-blog.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  13. Stavrno je preslatko.Tako sićušno i minijaturno sa svim detaljima.Čak i tiny-mini kriškica limuna...i onda još točkice.Jako,jako slatko!

    OdgovoriIzbriši