10. kol 2012.

Kada je polimerna glina premekana

Dragi moji,

odavno vam nisam napisala ništa novo, a toliko toga imam podijeliti sa vama. Istini za volju lijepo vrijeme me mamilo vani, a i puno radim na novim kreacijama. 

Najljepše od svega što se može desiti u toku rada jeste to da možete naučiti toliko toga iz vlastitih grešaka. Ja sam naučila i sada ću to vrlo rado podijeliti sa vama.

Da li vam se ikada desilo da vam je polimerna glina premekana (posebno u ovim toplim danima) da je ne možete kontrolisati i izbaci vas iz takta?!
E, to se upravo desilo meni. Radeći na nekoliko kreacija koje su imale istu boju, jednostavno sam ludila. Glina je bila gnjecava, skupljala je svaku moguću prašku i užasno ljepljiva, a sve to me ne bi čudilo da sam koristila bilo koju drugu polimernu glinu nego Fimo Soft. Kada sam vidjela da mi ne ide odložila sam polimernu glinu na print papir sasvim slučajno. (Inaće na mom radnom stolu uvijek stoji komad papira koji mi služi kako bih  pokrila kreacije da prašina ne bi padala po njima). Izašla sam iz sobe i ostavila glinu. Bila sam nervozna i nestrpljiva razmišljajući zašto je glina takva. Vratila sam se nakon određenog vremena da još jednom pokušam raditi. Podigla sam masu s papira i.... ta daaa...  Masa je bila tvrđa i podatna za rad! Interesantno zar ne? Gledajući u smjeru papira primjetim da je papir sav od fleka. Tačnije, mjesto gdje je stajala polimerna glina je masno, ima boju kao paus papir. Shvatim da je to uljna supstanca koju sadrži polimerna glina u svom sastavu što je čini mekšom. E, upravo ta uljna supstanca se oslobodila, papir je upio i tako je polimerna glina dobila na podatnosti. Uključim kompjuter da vidim da li išta mogu naći vezano o toj temi. Naravno, umjetnici su se susretali sa tim problemom, a riješavali su ga upravo na način da su umotavali polimernu glinu u papir (obični print papir A4 formata je sasvim dovoljan), a neki su čak stavljali polimernu glinu u frižider da bi se stvrdnula.

Ja sam napravila nekoliko škljoceva aparatom da vidite flekice. 
Polimerna glina odložena čeka moj povratak.Ovdje možete vidjeti šta se desi nakon nekoliko sati
stajanja polimerne gline na papiru koji jako dobro upija suvišnu uljnu supstancu.

Ovaj problem nastaje kada je u glina nova i svježa.
Moja glina je bila nova i sveža i zbog toga su ovi problemi nastali. Ovo je dokaz da se iz vlastitog najviše nauči.Spremno za pečenje 


 Poliranje i lakiranje 
Ostalo je još spajanje metalnih komponenti i 
to je to.

Nadam se da ste nešto naučili i uživali u fotografijama.
Nema komentara:

Objavi komentar