14. ožu 2012.

Cernit Polimerna glina

 Ova vrsta polimerne gline mi se ne sviđa. Mekša je od Fimo Soft mase, mnogo je ljepljiva i gumenasta.  Lijepi se i ostavlja boju  na rukama i na podlozi. Naravno, svaka masa ostavlja boju po rukama ali ova ostavlja mnogo, mnogo više. Ukoliko ste je kupili pokušajte je pomiješati sa nekom kvalitetnijom masom i rezultat će biti mnogo bolji. Paletu boja koju ima Cernit masa je zadivljujuća  pa me uvijek natjera da je kupim iako je lošija i mnogo teže radim s njom.

Možete je kupiti u Obiju i Tugri.

( Ovo su od prilike bila moja zapažanja ).

  Nekoliko podataka o Cernit polimernoj glini sa njihovog originalnog uputstva za upotrebu:

OBLIKOVANJE I STVRDNJAVANJE:

Napraviti male loptice od Cernita lagano ih oblikujući. Materijal postaje sve fleksibilniji i lakši za oblikovanje.Rasteže se kao glina i savija kao tkanina. Uvijek radite čistim rukama na čistoj podlozi.
 BOJE:
- Cernit postoji u 70 boja. Boje se mogu međusobno miješati.
PEČENJE:
-Rernu zagrijati na 110 stepeni C. Pecite maksimalno 30 minuta. Nakon pečenja Cernit je tvrd i može se bušiti, šmirglati i bojiti.
LJEPLJENJE:
-Stvrdnuti modelovani Cernit može se lijepiti na metal ili staklo dvokomponentnim ljepilom.
- Cernit se može bojiti i ukrašavati Perl -Ex metalik puderom i na kraju lakirati.
ČUVANJE:
-Cernit se čuva na sobnoj temperaturi u aluminijskoj foliji ili polietilenskoj kesici.
ODLAGANJE:
- Cernit polimerna glina se može baciti sa običnim domačim otpadom ( deponije ).
 SIGURNOST:
- Ne prelaziti temperaturu od 130 stepeni C i vrijeme pečenja od 30 minuta!!! Cernit je umjetnički materijal i nije igračka. Djeca trebaju biti nadgledana od strane odraslih. Oprati ruke nakon rada. Ne peći u mikrovalnoj pećnici. ( Ova sigurnosna stavka se naravno odnosi i na sve druge vrste polimerne gline! )

Cernit polimerna glinaInformacije sam koristila na osnovu ličnog iskustva i sa originalnih Cernitovih uputstava za korištenje mase.
Fotografija je pronađena na ovom sajtu :
www.thisnext.com

2 komentara:

  1. nisam probala...možda idući put kad svratim u Obi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja imam Cernita ali meni ne odgovara pa ga kombinujem sa Fimom. Uzela sam ga baš iz razloga jer ima predivne boje ali za modelovanje mi se ne sviđa nekako je premekan, gumast, a i mnogo boji ruke.

      Izbriši