5. lip 2017.

ALATI ZA RAD SA POLIMERNOM GLINOM

Znam da je ovo jedna od tema koja vas interesuje jer često dobijam upite o istoj pa sam se potrudila da vam pokažem i pojasnim koji su to idealni alati za rad sa polimernom glinom bilo da ste hobi stvaralac ili profesionalni umjetnik.

Prije nego vam predstavim alate i opišem njihovu svrhu, trebate znati da nije bitno koji alat imate i količinu istog ako ga ne koristite. Ja sam svoj napredak u radu postigla sa vrlo malo alata za modelovanje, a i danas koristim iste. Bitno je raditi! Takmičite se sami sa sobom, poredite svoj stari rad sa najnovijim, analizirajte i učite na greškama. Pitajate se, nema ništa loše u tome da ponekad 'popričate sami sa sobom' preispitate svoj rad i ono što želite sa njim postići. Ako imate milion pitanja na koje ne znate odgovore istražujte, pitajte one ljude za koje mislite da bi vam mogli pomoći. Idite na izložbe!

Vi, koji pratite moj rad od samog početka znate da modelujem minijature za dollhouse kolekcionare u mjerilu 1:12, a uskoro ću da se posvetim i modelovanju lutki i tako će sve moje minijature dobiti novu svrhu i pričati priče. Upravo iz ovih razloga moja potreba za alatom se povećala. Želim se posvetiti skulpturi, elementima forme u kiparstvu i pokazati moj način primjene polimerne gline u skulpturi.

Napomena! 
Alat predstavljen u ovom postu nije sponzorisan. 


IGLE / NEEDLE TOOL 

Jedan od najbitniji i najpotrebnijih, alat bez kojeg ne bih mogla zamisliti svoj rad je igla. Imam ih različitihi debljina. Vrlo su povoljne, svako ih ima kod kuće (npr igle za šivanje i pletenje), a možete ih naći i u knjižarama za prodaju umjetničkih materijala. Osim što sa njima možemo probušiti polimernu glinu, sa iglama možemo praviti razne teksture.

Na male igle za šivanje sam stavila komadić polimerne gline i ispekla. 
Tako mi je lakše držati iglu u ruci, a i bolje ih vidim. 


TAČKASTI ALAT / DOTTING TOOL

Naječešće ga možemo naći u radnjama za prodaju repromaterijala za kozmetičke salone jer spada u alat za ukrašavanje noktiju. Ako imate u blizini kinesku radnju tu ga možete pronaći po vrlo povoljnoj cijeni, ali i na e-bayu. Samo ukucajte u pretraživač 'dotting tools'.
Drška alata je obično drvena ili plastična, a sa obje strane ima iglice sa sitnim lopticama na vrhu. Vrlo koristan alat za izgladiti, udubiti i utiskivati vrlo sitne površine na glini.

Alat je kompatibilan sa polimernom glinom i dugotrajan. 


LOPTASTI ALAT / BALL TOOL

Ovaj alat je namjenjen za rad sa fondanom, tako da je dostupan u radnjama za repromaterijal za slastičare. Njegova vrsta metala ne stvara hemijske reakcije sa polimernom glinom tako da spada u red bitnijih alata za modelovanje. Super je za pravljenje većih udubljenja u glini, zaglađivanje, utiskivanje i pravljenje minijaturnih zdjelica. Kugle se mogu skidati, odvrtati i zavrtati, a zaštitna guma na dršci se može i mora skinuti ukoliko ovaj alat želite peći sa glinom u rerni. U radnjama u Sarajevu cijene ovog alata su visoke tako da je najbolje da ga kupite preko ebay-a.

Svaki metalni alat treba držati dalje od vlage, a ukoliko dođe u doticaj sa vodom, nakon korištenja dobro ga posušite.


NOŽEVI I SKALPELI / BLADES

Neizostavan i jedan od glavnih alata u modelovanju. Svaki proizvođač polimerne gline ga ima u svom asortimanu. Ja koristim noževe Fimo, u setu dođu tri komada, fleksibini, statični i cik-cak nožići. Kod nas se mogu naći u prodavnicama Fedi, Hobby Art i OBI-u. Cijena jednog seta se kreće od 9.50KM do 12.00KM.
Skalpeli su osnova mog rada, tako da sam se sa skalpelima 'naoružala' do zuba. Imam dvije kutije sa velikim brojem različitih vrsta skalpela koje sam dobila od dragih prijatelja na poklon skoro na samom početku kad sam počela modelovati nakit i minijature. Dosta oštrica je do sada promijenjeno i defitivno vrijedi uložiti novac u ovaj set čija cijena ne prelazi 12.00USD. Pokušala sam naći identičan set na e-bay-u ali nisam uspjela. Zato sam vam stavila ovaj link sa opširnijim izborom.

Fimo nožići, skalpeli i setovi skalpela sa zamjenskim oštricama u plastičnim koferima.


DRVENE ALATKE ZA MODELOVANJE / WOODEN SCULPTING TOOLS

Ovaj set drvenih alatki sam kupila prije par mjeseci, pa sam tek nedavno počela da ga koristim. Super lagane alatke koje divno prijanjaju i ne lijepe se za glinu. Obzirom da je u pitanju drvo vodite racuna da ovaj alat koristite za jednu boju gline ili kupite više setova jer se dešava da boju sa jedne gline oslika na drugu boju. U biti to se može desiti sa svakim alatom. Uvijek dok radite imajte na stolu baby vlažnu maramicu ili pamučnu krpicu pa s vremena na vrijeme obrišite alat dok radite ili nanesite malo baby pudera, on će neutralizovati boje.

U mom setu je  došlo 10 drvenih alatki za modelovanje.


METALNI SET ALATKI ZA MODELOVANJE / POTTERY TOOLS

Ove alatke za modelovanje možemo najčešće vidjeti kod umjetnika koji rade sa prirodnim glinama. U budućnosti želim modelovati i minijature od prirodne gline, pa sam za početak kupila jedan set. Naravno, on može poslužiti i u radu sa polimernom glinom. Svaki alat ima svoj zadatak, ali ovu vrstu alata najviše koristim kada odstranjujem višak gline sa neke od kreacija. Najjeftiniji način da dođete do ovih alatki je opet jedan jedini ebay, jer kod nas se cijene kreću od 30.00KM do 45.00KM za jedan ovaj set.

Set uključuje 6 alata sa drvenom ručkom i dvostrukom glavom. 
U moj set je zalutala jedna alatka viška. 


SILIKONSKI ALAT ZA MODELOVANJE / SILICONE RUBBER SCULPTING TOOLS

Otkako sam otkrila ovu vrstu alata, više ne mogu zamisliti rad bez njega. Silikonski alat je savršenstvo za rad sa polimernom glinom. Postoji nekoliko vrsta ovog alata, a razlikuju se po dimenziji vrhova i mekoći silikona/gume. Pri kupovini obavezno čitajte opis alata kako bi ste izabrali ono što je idealno za vaš rad. Ja sam kupila ova tri seta koja su meni potrebna, mekoća silikonskih vrhova im je jednaka. Namjenjen je za fino oblikovanje gline, posebno za modelovanje portreta i figure. Ne lijepi se za glinu. Ukoliko vam vrh poboji od gline, samo ga obrišite baby vlažnom maramicom.

Silikonske/gumene alatke za modelovanje, ista mekoća gume samo različita veličina vrhova.

Ove tri alatke su sa tvrđim gumenim vrhovima.


METALNI LINIJARI / METAL RULERS

Kako sam se posvetila modelovanju u mjerilu, linijari su moja svakodnevnica. Metalni linijari su idealni jer ne klize bilo da se koriste za rezanje kartona, papira i drveta. Vrlo su čvrsti, tanki i idealno prijanjaju za podlogu. Sad za sad imam ove tri veličine, nedostaje mi još jedan od 50cm da se nađe za veće projekte. Ove linijare imam oko dvije godine i još uvijek nisu nigdje zahrđali, iako su se družili sa vodom u par navrata.

Tri veličine metalnih linijara: 15cm, 20cm i 30cm. 


RUČNA MINI BURGIJA / MINI HAND DRILL

Mini burgiju sam dobila od momka prije nekoliko mjeseci i uopšte mi nije jasno kako sam do sada mogla raditi bez nje. Definitivno jedan od boljih poklona za nekih 3.50USD. Sada više ne brinem da li ću narušiti oblik nekih kreacija pri bušenju i stavljanju komponenti. Sada ispečem kreaciju i naknadno bušim i stavljam komponente, a oblik ostane savršen. Mini burgija dođe upakovana sa desetak različitih debljina iglica za bušenje/burgijanje. Sa njom možete bušiti metal, drvo, ispečenu polimernu glinu, različite vrste plastike. Ja imam dvije burgije. Drugu Revell burgiju sam dobila od moje drage prijateljice Ekaterine, o tome sam pisala ovdje. Ova druga burgija je ergonomski još bolja za ruku. Revell burgiju nisam mogla pronaći u Sarajevu, nekad je cijeli asortiman Revell bio dostupan u Mercatoru. U glavnom, uopšte nije bitno koju od ovih burgija kupite, sigurno je da se nećete pokajati!

Revell ručna burgija, crna burgija sa ebay-a i mini nastavci različitih debljina


METALNE TURPIJE / METAL FILES

Kupila sam dva različita seta, jedan set je za grublju i bržu obradu, a drugi je za finiju obradu. Metalne turpije imaju široku primjenu, sa ovim turpijama možete obrađivati različite vrste metala, staklo, drvo, za poliranje nakita od raličitih vrsta plemenitih metala i sl. Ja ih najčešće koristim za obradu drveta i polimerne gline nakon pečenja.

Metalne turpije za finu i grublju obradu


ŠMIRGL PAPIR / SAND PAPER

Šmirgl papir koji se korisiti za obradu polimerne gline je vodobrusni šmirgl papir, najčešče finije granulacije od P400 do P800. Sama riječ 'vodobrusni' govori o tome da se kreacije trebaju šmirglati u vodi, tako ne udišemo čestice koje nastaju pri šmirglanju, a i voda nam pokazuje koliko smo fino ispolirali glinu. Ja koristim šmirgl i sa krupnijom granulacijom koja ide ispod P400 jer volim da su moje kreacije dobro obrađene, a krupnija granulacija mi omogučava da brže skinem neravnine. Ne bih preporučila svima da ovako rade. Primjetila sam da je mnogim hobistima mrsko da uopšte koriste šmirgl papir u radu. Obrada kreacije šmirglanjem i poliranjem zahtijeva praksu, vrijeme i posvećenost, a ovu primjernu sam primjetila samo kod nas profesionalnih umjetnika. Ja se iskreno ježim na tu površnost. Vidjeti kreaciju na kojoj su vidljive dlake, veče količine čestica prašine, duboki otisci prstiju i mjehuriće koji su nastali nedovoljnim kondicioniranjem gline je krajnje neprofesionalno, površno i ružno. Polimerna glina će uvijek biti zahtjevna za obradu i teško je određenu vrstu nakita dovesti do savršenstva bez profesionalnih brusnih i polir mašina, ali dosta toga se može postići ručnim šmirglanjem, samo odvojite malo više vremena i ne budite lijeni.

Cijena jednog lista šmirgl papira se kreće od 0.90KM do 1.90KM sve ovisi o vrsti proizvođača i granulaciji.


ČETKICE ZA ZUBE / METALNA FOLIJA / GRUBOZRNASTI ŠMIRGL PAPIR

Svi ovi alati iz naslova se koriste za teksturisanje polimerne gline. Svaki od njih ostavlja divne sitne teksture na polimernoj glini tako da kreacije uopše ne mogu izgledati dosadno. Probajte, igrajte se i primjenite u svom radu!

Bijeli i žuti šmirgl papiri su krupne granulacije P40, P60 i P100, savršeni za teksturisanje polimerne gline


ROLERI

Ja imam i koristim tri vrste različitih rolera. Veliki Fimo akrilni roler koristim za omekšavanje većih komada polimerne gline ili cijeli paketić. Težak je i velik pa je zbog toga idealan za tu vrstu rada. Srednji, bijeli Sculpey roler  koristim za ravnanje površine polimerne gline. Dimenzija mu je super za tu vrstu rada, nije težak i glina se ne lijepi za njega. Treći, crni najmanji roler najviše koristim. Ovaj mali roler je pronašao moj otac prije nekoliko godina u svom alatu. Od tada ga svakodnevno koristim jer je idealnih dimnezija, lako kontrolišem debljinu gline pri valjanju kada radim minijature u mjerilu. Svi šalovi na mojim dobro poznatim kreacijama Snješka Bijelića su nastali sa ovim mini rolerom.

Fimo akrilni roler je sasvim dovoljan za početak, a i dostupan je na našem tržištu


KISTOVI

U zavisnosti za šta koristite kistove, da li za lakiranje, sjenčenje ili oslikavanje polimerne gline, najbolje je da uložite malo više novca bar za jedan kist i to u onaj za lakiranje polimerne gline. Kist ne mora biti od prirodne dlake, može biti sintetički ali neka bude finiji. Kist treba biti mekan i po mogućnosti sa bijelom dlakom. Ukoliko pri lakiranju zaluta prašina ili vlakno sa odjeće, najbolje će te to uočiti na kistu sa bijelom dlakom pa možete odmah djelovati i ukloniti. Veliki je posao uklanjati nečistoće kada se osuše zajedno sa lakom na glini. Kistovi za sjenčenje pigmentima suhih pastela, sjajnih pudera i sl. također trebaju biti mekani, dok za slikanje sa akrilikom na polimernoj glini mogu biti i fini čvršći kistovi namjenjeni za slikanje akrilikom. Dimenzije kistova birajte prema ličnoj potrebi. Visoko-kvalitetne profesionalne kistove možete naći u umjetničkim knjižarama Facta i Paleta koje se nalaze odmah iza Akademije likvonih umjetnosti u Sarajevu, dok fine kvalitetne kistove možete naći u knjižari Kultura u velikom Konzumu na Pofalićima i Alta Shopping Centru, Hobby Art Centru i Tugri.

Brendovi kistova sa fotografije: 
Winsor and Newton, Van Gogh - Royal Talnes, Art Creation - Royal Talens, Pebeo i Ars. 
 Kao i 'no name' kistovi - oni su loše kvalitete i vrlo povoljni.


Kao što možete vidjeti na fotografiji, ja imam kistove svih mogućih vrsta i kvalitete ali ih ne koristim sve za rad sa polimernom glinom. Mnogi kistovi su stari preko petnaest godina, ali sam brinula o njima tako da i danas služe svrsi. Što su kistovi skuplji, o njima ćete više brinuti to vam garantujem. Ja sam po tom pitanju vrlo dosljednja i nikad ne ostavljam kistove da se na njima osuši boja ili lak bilo da se radi od skupim ili vrlo jeftinim kistovima. 


PODLOGA ZA RAD I REZANJE / CUTTING MAT

Podloga na kojoj radite treba biti ravna, izdržljiva, otporna na oštre alate i polimernu glinu. Polimerna glina sadrži mnoga ulja i ukoliko je ostavite na drvenu površinu, ona će ostaviti uljnu fleku, nagristi i uništiti površinu vašeg stola. Najbolje je koristiti keramičku ploču. Ja imam jednu veliku mat bijelu koja je ujedno i moja glavna podloga za rad, dok manje keramičke pločice služe kao pomočne dok modelujem veču količinu različitih kreacija. Keramčke pločice možete staviti u rernu sa svojim kreacijama i peći. Pri vađenju keramičke pločice iz rerne budite oprezni kako se ne bi opekli. Keramika zadržava toplotu duže od metalnih tepsija u kojima inače pećemo glinu. Najbolje je koristiti kuhinjske rukavice otporne na toplotu.
Podlogu za rezanje (cutting mat) nisam mogla naći nigdje u Sarajevu. Ova vrsta podloge je samoizlječiva, što znači da se njena ploha nakon rezanja sama obnovi tako da je ova vrsta proizvoda dugotrajna. Namjenjena je isključivo za rezanje. Ja sam svoj 'cutting mat' dobila od moje drage Ekaterine iz Novog Sada i koristit ću je za rezanje drveta i papira.

Velika, mat bijela keramička ploča i  manje bijele keramičke pločice 
Zelena podloga za rezanje ili 'cutting mat' u akciji. 


ALATI I MATERIJALI ZA POČETAK

Kada sam prije nepunih sedam godina počela upoznavati polimernu glinu ja sam krenula sa kupovinom knjiga i magazina o polimernoj glini pa tek onda sa kupovinom alata.  Kroz knjige sam upoznala različite umjetnike, stilove i pristupe radu, ali svi oni su ipak imali nešto zajedničko, a to je osnovni alat za rad sa polimernom glinom. Zahvaljujući tome, kupila sam što mi treba i to koristim danas. Nisam se zalijetala i nisam trošila novac uzalud.

Moj osnovni alat držim u  Sculpey organizeru koji je namjenjen i dizajniran isključivo za alatke koje koristimo u radu sa polimernom glinom, a posebno one Sculpey proizvođača.


Osnovni alat koji bi trebao imati svaki početnik je:

Igla, čačkalice, mala kašika i staklena čašica - za pripremu tečne polimerne gline u boji, Fimo nožiće, Fimo plastični set za modelovanje, tačkasti alat, skalpel, roler, linijar, šmirgl papir 400P i 800P, pasta mašina i podlogu koja je najčešće bijela keramička pločica.
Materijali:
Polimerna glina, tečna polimerna glina i Fimo lak i kist za lakiranje.

Za kraj

Što više radite, bolje upoznajete matrijal, alat i sebe. Postajete bolji ili stagnirate. Kada postanete bolji ili zapadnete u fazu stagniranja u oba slučaja želite naučiti više i napredovati. Kada želite učiti više, počinjete istraživati i tada se otvara novi svijet sa novim idejama i mogućnostima, a tako raste i potreba da kupite ono što vam zaista treba da biste ostvarili što želite. Zato, polako. Ne trošite novac uzalud, već analizirajte svoje potrebe pa tek onda krenite u kupovinu.

Nadam se da će vam ovaj post koristiti i olakšati potragu za alatom. 


Do idućeg puta...

Kreativni mmm... Pozdrav! ♡Broj komentara: 6:

 1. Vrlo detaljno opisano i time savršeno za sve početnike u radu sa polimernom glinom. Jako je teško na jednom mjestu naći dovoljno objašnjenja na našem jeziku. Kada me neko pita za savjet u vezi gline, uvijek ih uputim na tvoj blog i stranu. :D
  Jako lijep post.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala ti draga Gordana. :) Baš mi je drago da ti se post svidio, zaista sam se potrudila da bude sadržajan, da pokažem sve alate i uputim na mjesta gdje ih mogu kupiti, a naravno svako će birati onaj alat koji mu treba.

   Izbriši
 2. Odlicno napisan tekst! Ja sam ga procitala iako se ne namjeravam baviti oblikovanjem gline :) vrlo interesantno je napisan, svidja mi se sto ste nesebicno podijelili svoje iskustvo i dali vrijedne savjete onima koji se namjeravaju posvetiti vise ovoj aktivnosti. Hvala na tome i puno srece u daljem radu :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Obradovali ste me jer ste odvojili svoje vrijeme i posvetili ga čitanju ovog teksta iako se ne bavite modelovanjem. Hvala puno! <3

  OdgovoriIzbriši
 4. Napisala sam komentar još onog dana kada si objavila post... videla sam da mi nešto ne štima i nisam bila sigurna da li je otišao :) U svakom slučaju,evo me opet da ti kažem da je post fantastičan i nigde na netu nema boljeg. Mislila sam da znam dosta toga ali se ispostavilo da uvek još mnogo toga mogu da naučim. Hvala!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala ti draga Jelena, bas si me obradovala komentarom.

   Izbriši